Moderálási alapelveink

Alapvető moderálási hozzáállásunk az, hogy a Sikeres Vállalkozás fórumot felelősségteljes, felnőtt emberek látogatják, tehát vélhetően a moderátoroknak nem lesz napi szinten feladata az, hogy beleavatkozzanak a nyilvános párbeszédekbe.

De szeretünk mindenre felkészülni, ezért a következő szabályokat, illetve moderálási alapelveket fektetjük le:

 1. A vita előremutató dolog, ha nem fajul személyeskedéssé.
 2. Nem ismerjük a parttalan vita fogalmát, mert lehet, hogy egy vita látszólag sehova se vezet, de nyilvánvaló, hogy a látszat alatt sok-sok emberi történet húzódik meg. Fenntartjuk a lehetőségét annak, hogy akár a parttalannak tűnő viták is segíthetnek bárkinek a jelenben vagy a jövőben, ez okból kifolyólag a parttalanság nálunk egyáltalán nem bűn. Tehát a moderátorok ilyesmibe nem fognak beleavatkozni.
 3. A személyeskedő hozzászólásokat töröljük, az elkövetőjüket figyelmeztetjük, és súlyos esetben azonnal, enyhébb esetben következő alkalommal akár a fórumtagságukat is felfüggesztjük.
 4. Személyeskedésnek minősül: ha bárkinek a gondolkodásmódját, látásmódját, hitét, elköteleződését, vagy akár csak egyetlen szavát, illetve magát a személyt, vagy azt, amit ő képvisel, nyíltan támadja valaki, ezeket rossznak titulálva. Lehet rossz! De nem minősítheted te, mint ember. Egyik ember nem ítélheti meg a másikat egy fórumon kinyilvánítva a véleményét, mert ez nemcsak a véleményezettre vet rossz fényt, hanem a véleményezőre is, és mi nem szeretnénk, ha a fórumon ez ütné fel a fejét. Ha bárki nem tetszik, nem értesz vele egyet, akkor vagy beszéld meg vele privátban, vagy kerüld el az illetőt messzire.
 5. Nem tűrjük sem a rejtett sem az egyértelmű agressziót és a trollkodást. Ennek rengeteg árnyalata van, de érzékenyen odafigyelünk minden ilyesmire, és ha bárki részéről azt tapasztaljuk, hogy provokatívan, vagy túlzott érzelmekkel reagál bárki jelenlétére, hozzászólására, akár csak egyszer is, akkor figyelmeztetni fogjuk, és súlyos esetben azonnal, enyhébb esetben következő alkalommal akár a fórumtagságát is felfüggesztjük. A fórum csak akkor lehet egy jó hely, ha úgy bánunk egymással, mint ahogy mi is elvárjuk, hogy velünk bánjanak.
 6. Mit jelenthetsz a moderátoroknak? Például, ha bántanak, ha zaklatnak, ha provokálnak.
 7. Mit ne jelents a moderátoroknak?
  a.) Azt, ha egy vitában nem bírsz a vitapartnereddel. Zárjátok le, lépjetek tovább!
  b.) Ne jelentgess olyasmit, hogy változtassuk meg, vagy töröljük a hozzászólásodat, mert meggondoltad magad, mert erre csak vészhelyzetekben kerülhet sor. 5 percig tudod módosítani a hozzászólásodat, utána nem. Gondolkodj is, miközben cselekszel!
  c.) Alapvetően nem törlünk semmit, csak ha személyiségi, vagy egyéb jogokba ütközik. Ezt is csak úgy tesszük, ha minden moderátor egyet ért a törléssel, és ha a főadmin, Vidi Rita is jóváhagyja. Ez óriási feladat, lehetőleg kímélj meg bennünket ettől a munkától.
 8. Miben kérhetsz segítséget a moderátoroktól?
  a) Ha nyitottál egy témát, de rossz helyre, akkor szólj a moderátoroknak, áthelyezzük a megfelelő fórumrészbe.
  b.) Ha zárható egy téma, mert mondjuk kerestél valakit egy alvállalkozói feladatra, és megtaláltátok egymást, akkor szólj a moderátoroknak, és lezárjuk a témát.
  c.) Ha véletlenül rossz helyre szóltál hozzá, természetesen azt is segítünk áthelyezni a megfelelő helyre.
  d.) Minden egyéb technikai nehézség esetén is nyugodtan szólj a moderátoroknak!
 9. Azonnal töröljük a szerzői és személyiségi, továbbá a jó hírnévhez főződő jogokat sértő témákat, hozzászólásokat, és a létrehozóikkal külön foglalkozunk. Ez a fórum nem a törvénytelenségek melegágya akar lenni, mint pl.  a közösségi oldalak, mi itt tiszteljük a törvényeket, és mások alapvető és emberi jogait, és ehhez is tartjuk magunkat. Ne ossz meg olyan tartalmat, aminél az merül fel benned, hogy “lehet, hogy ezt törölni fogják a moderátorok?” mert ha igen, akkor még a fórumtagságodat is felfüggeszthetjük.
 10. A kéretlen reklámokat azonnal töröljük, elkövetőiket örökre tiltjuk.
 11. Nem sorolunk fel minden lehetséges esetet, amikbe be kellhet majd avatkozniuk a moderátoroknak, de szeretném kijelenteni, hogy azért, mert valami nincs ideírva, attól még nem biztos, hogy szabad. Viselkedj úgy, ahogy a való életben is viselkednél, személyesen. Legyél kedves, nyugodt, segítőkész, és ha felidegesít valami, akkor se támadj, ahogy az utcán beszélgetve se esnél neki a másiknak, kerekperec az arcába tolva, hogy „hülyeség, amit beszélsz”. Semmi sem hülyeség, még ha számunkra esetleg annak is tűnik. Mindennek van jó és rossz oldala, és azért járunk ide, hogy mások tapasztalásaiból és meglátásaiból is tanuljunk. Tegyük egy baráti közösségként!